Ik heb Bewegingswetenschappen (richting bewegingsagogiek) en Psychologie (richting klinische neuropsychologie) gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zoals wel meer trans mensen heb ik ze allebei -net- niet afgemaakt. Op ongeveer de scriptie na.
Al snel werd ik freelance redacteur/programmamaker met een focus op wetenschap, kunst en samenleving, ontplooide ik mezelf als fotograaf (Alle foto’s op deze site zijn van mij) en deed ik vrijwilligerswerk voor allerlei feministische en LHBT clubs, als tijdschrift LOVER, COC Amsterdam en Transgender Netwerk Nederland.

Er knaagde altijd wel iets. Wat klopte er niet? Langzaamaan groeide het besef dat ik me niet comfortabel voelde in mijn bij geboorte toegewezen gender. Met elke stap die ik zette in mijn sociale en medische transitie voelde ik me beter op mijn plek.

 

Eind 2017 werd ik voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. In die functie ben ik woordvoerder in de media, zet ik me op allerlei onderwerpen in op emancipatie van transgender personen en ga ik bijvoorbeeld met de beleidsmaker mee naar gesprekken met ambtenaren en Kamerleden.

Als voorzitter van TNN zie ik dat veel transgender personen behoefte hebben aan fatsoenlijke en sensitieve begeleiding en hulp. Het grootste deel van de hulpverleners is cisgender en dan hebben we het nog niet eens over de enorme wachtlijsten.

Dat was voor mij aanleiding om weer terug te grijpen op de redenen om ooit psychologie te gaan studeren. Aangemoedigd door mijn nicht, zelf coach en hulpverlener in de jeugdzorg, deed ik de coach intensive opleiding bij NONONS en ben ik gestart als coach en begeleider.

De Transcoach

Zover ik weet ben ik de énige coach in Nederland die zelf trans is, een NOBCO-erkend diploma heeft en zich specialiseert in coaching en begeleiding van transmensen.
Daarnaast volg ik een opleiding tot Psychosociaal Therapeut en specialiseer ik me vanaf 2022 ook verder in ACT (spreek uit als act, het Engelse woord voor doen of handelen). ACT staat voor acceptance and commitment therapy (of training). Ik zie in ACT veel waarde juist voor trans en genderdiverse mensen. Een superkorte introductie in het Nederlands over ACT vind je bv in deze video.

Vertrouwelijkheid

Als NOBCO coach hou ik me aan de gedragscode en heb ik geheimhoudingsplicht. Ik ben onafhankelijk van medische en ggz zorg. Alles wat je bij je coach vertelt is vertrouwelijk en zal ook nooit bij psychologen of artsen belanden. Je hebt met mij dus een echt onafhankelijke steun, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de psycholoog van het genderteam of reguliere ggz. Daar kunnen de dingen die je vertelt, bijvoorbeeld twijfel of onzekerheid, consequenties hebben voor toestemming tot medische zorg omdat ze in je medisch dossier worden opgenomen.

Professionaliteit

Coach is geen beschermd beroep. Iedereen mag zich coach noemen en je ziet dan ook een heel palet aan ‘coaching’, waarvan de kwaliteit niet altijd goed te controleren is.
Ik ben zelf een echte no nonsense coach. Dat betekent dat ik bewezen methoden en modellen gebruik zoals Transactionele Analyse, Voice Dialogue, ACT, oplossingsgericht, en meer. Ik kijk elke keer weer wat er voor een individuele coachee werkt op dat moment. En dat betekent dat ik dus ook niet vanuit één richting of methode werk, maar aansluit bij wat jij op dat moment nodig hebt. Zoals ik dat geleerd heb bij NONONS.

Ik ben NOBCO coach, dat is wel een beschermde naam. De NOBCO is de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Mijn lidmaatschap van de NOBCO betekent voor jou als coachee zekerheid: ik ben goed opgeleid, ik hou me aan de internationale gedragscode en heb daarmee ook geheimhoudingsplicht. En mocht je een klacht over me hebben dan kun je je tot de onafhankelijke klachtencommissie van de NOBCO wenden.

wat zeggen mijn coachees?

“Brand dacht goed met mij mee, en wist op de juiste momenten bepaalde patronen of gedrag aan te wijzen. Ik voelde me op vele vlakken begrepen. Vertrouwen had ik al, maar dat komt omdat ik mij gelijkwaardig voelde aan Brand.”- Steph

“Het was aanmerkelijk interactiever dan ik met diverse therapeuten heb meegemaakt en dat is absoluut een pré :)”

“Ik sta nu veel steviger in mijn identiteit, dus het resultaat is behaald. Hier heb ik in de praktijk iets aan, omdat ik nu minder onzeker ben, en problemen omtrent transgender zijn beter kan aanpakken.”

Hij heeft me zó goed op weg geholpen vorig jaar toen ik uit kwam en hoorde dat de wachtlijsten in de zorg op konden lopen tot bijna 2 jaar. Ik raakte in paniek en donderde toen echt in een put.
Een vriendin bracht me met Brand in contact en hij heeft me toen op weg geholpen. Daardoor kon ik al snel mijn sociale transitie door, ook op het werk.
Brand is er voor als je het allemaal even niet meer ziet zitten. Een fijn klankbord die je weer op de rit kan helpen als het je zelf even niet meer lukt.” – Clara

“Ik had echt het gevoel dat hij bezig was met mij te helpen mezelf te zijn. Hij kwam medelevend over, ik voelde me herkend.”

“Hij snapt wat er van een coach gevraagd wordt. Hij stelt precies de juiste vragen, wat jezelf verder kan helpen door deze te beantwoorden. Daarnaast is hij ook rustig en heb je idee dat hij goed naar je luistert. Al met al zorgt dit ervoor dat je erg geholpen wordt” – Sanne

“Doordat Brand zelf een gender transitie heeft meegemaakt snapt hij beter wat ik ervaar dan andere mensen. Hij is heel fijn om mee te praten.” – Anoniem (13 jaar)


“Brand is een wijs mens. Zijn rake vragen en reflecties helpen je om na denken over jezelf en wat je beweegt.”- Ilse

“Brand maakt goede opmerkingen zonder veroordelend over te komen. Met een goed gevoel voor humor en veel geduld levert hij constructieve kritiek.”

“Het was erg professioneel, maar toch heel informeel. Hierdoor was het erg fijn om met hem samen te werken en heeft het ook tot goede resultaten geleid.” – Sanne

“Het feit dat hij ervaringsdeskundige is hielp enorm. Vanuit zijn ervaring herkende hij waar ik mee zat, en kon hij een oplossing bieden.”

“De coaching biedt je de kans om je keuzes in je werkveld bewuster te maken. Dit zonder de inspiratie/motivatie aan te tasten. De coach liet ruimte open voor goede inhoudelijke gesprekken en doelgerichte opdrachten. Hiermee heeft hij goede feedback kunnen aanbieden” – Pedro

“Wat mij opviel en wat voor mij belangrijk is, is dat hij geduld had en mij mijn eigenwaarde liet inzien.”

“Ervaringsdeskundige, vriendelijk, humorvol, creëert een ongedwongen sfeer.” – Barbara

“Helder, inzichtelijk, geen overdreven gedoe met theorieën, maar gewoon laten zien waar het praktisch op neerkomt. Erg prettig.”

“Motiverend om zelf aan de slag te gaan. Brand is een prettig persoon in de omgang en erg benaderbaar.” – Jolien

“It was empowering, very centered on my personal qualities and desires. I was surprised that I could gain so much new insight into my work relationships, and grateful to have the space to reflect on how my private life was playing a role in my work life. Brand makes an excellent latte.” – Eliza

“The sessions were structured, included deep interrogation, role games and behaviour awareness, that were to the point and helpful for me to realize my own blockages.”

“He was much more understanding and conversational without the feeling of judgement that I have felt from other therapist practitioners.”

“Brand is an expert on the topics concerning transgender issues that helped to de-mystify and clear up some of the questions I had and to find my own standpoint. Today, I am ready to built up a stable base and develop myself further into a new direction.”

“Having had two other coaches Brand was the first one to really understand me and the interactions between transgender issues & identity in combination with society and work-life.”

“Professionalism of the coach was very high. Brand estimated 5 – 6 sessions which turned out to be correct.” – Stevie

“Brand is a very good and careful listener that is guiding the conversation smoothly in the right direction. Within a very short period of time, he was aware of my patterns and pushed me to explore those further in order to realize and deal with them in a better way. Asking the right questions in the right moments and also challenging me to look at situations from a different perspective made every session enjoyable and leading to further insights.”

“Highly empathic, person-centred, congruent.”

“The sessions were done with dedication, and professional warmth/empathy/mutual understanding and yet necessary and professional distance.”